Groendak

Groendaken of groene daken, zijn daken die bedekt worden met planten. Deze planten hebben een dubbel doel: ze vangen water op dat van het dak afstroomt en ze zorgen ervoor dat het dak koel blijft. Door de aanwezigheid van de planten op het dak, wordt ook de luchtkwaliteit verbeterd.

Een groendak is dus echt een win-winsituatie! Het kan zowel je woning beschermen tegen extreme weersomstandigheden als bijdragen aan een beter milieu.

Er bestaan verschillende soorten groendaken, afhankelijk van de planten die je erop zet. Sommige soorten groendaken zijn geschikt voor iedereen, terwijl andere soorten alleen gebruikt kunnen worden in bepaalde gebieden

Hoe worden groendaken opgebouwd?

Een groendak wordt opgebouwd uit een aantal lagen. De onderste laag is de draaglaag, deze zorgt ervoor dat het dak stevig genoeg is om het gewicht van de planten te dragen. Daarbovenop komt een drainagelaag, deze zorgt ervoor dat het water dat via het dak naar beneden valt goed afgevoerd kan worden. Op die drainagelaag gaat dan een filterlaag, deze houdt de planten en het grondwater tegen. Tot slot komt de beplantinglaag, deze bestaat uit een of meerdere soorten planten.

Waar worden groendaken vaak geplaatst?

Er zijn verschillende plaatsen waar groendaken goed tot hun recht komen. Denk aan daken van bedrijven, scholen, openbare gebouwen of woningen. Vaak worden ze ook geplaatst op daken met een hellingsgraad van meer dan 20%. Zo kan het water gemakkelijk afgevoerd worden.

Wat zijn de voordelen van groendaken?

Groendaken hebben vele voordelen, zowel voor jou als bewoners van de stad. Zo beschermen ze je woning tegen extreme weersomstandigheden, verlagen ze de temperatuur in huis en verbeteren ze de luchtkwaliteit. Daarnaast kunnen groendaken ook helpen bij het behalen van LEED-certificering (Leadership in Energy and Environmental Design). Dit is een certificaat dat aantoont dat een gebouw duurzaam is.

Wat zijn de nadelen van groendaken?

Een van de belangrijkste nadelen van groendaken is dat ze veel onderhoud nodig hebben. Je moet er dan ook voor zorgen dat je goed weet wat je doet voordat je een groendak laat plaatsen. Daarnaast kan het lastig zijn om bepaalde soorten planten te vinden die geschikt zijn voor een groendak in jouw regio. Tot slot kan het ook prijzig zijn om een groendak te laten plaatsen.

Wat zijn de premies voor groendaken?

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een premie als je een groendak laat plaatsen. Dit is afhankelijk van de regio waarin je woont en de soort groendak dat je kiest. Informeer dus altijd even naar de mogelijkheden in jouw geval.