Dakwerken

Als je een woning aan het bouwen of verbouwen bent, zoek je meer inzicht over dakwerken? Hier vind je alles over de verschillende soorten daken en dakwerken (nieuw dak plaatsen, renoveren, isoleren, herstellen).

Dakwerken is een vakmanschap dat veel kennis en ervaring vergt. Het dak moet namelijk sterk genoeg zijn om het gewicht van het dak te dragen en tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Het dak is ook een belangrijk onderdeel van het esthetische uitzicht van je woning. Dakwerken moeten dan ook door een erkende vakman worden uitgevoerd.

Soorten daken

Er zijn diverse soorten daken, waaronder een plat dak, een schuin dak of een gebogen dak. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Bijvoorbeeld een plat dak is goedkoop in aanleg, maar is minder goed bestand tegen hoge temperaturen. Een schuin dak daarentegen is duurder in aanleg, maar biedt meer bescherming tegen weersinvloeden.

Dakrenovatie

Wanneer je een oud dak hebt, is het vaak verstandig om te kiezen voor een dakrenovatie. Bij een renovatie wordt het bestaande dak vernieuwd, waardoor je weer jaren vooruit kunt. Vaak wordt er ook geïsoleerd of een nieuw dak gemonteerd tijdens een renovatie.

Dakkapellen

Een dakkapel is een uitbouw op het dak van je woning, die meestal wordt gebruikt als extra ruimte. Je kunt bijvoorbeeld een slaapkamer of werkkamer maken in de dakkapel. Dakkapellen zijn er in diverse soorten en maten, waardoor je altijd een dakkapel kunt vinden die past bij je woning.

Dakisolatie

Isolatie is belangrijk om je huis comfortabel te maken, maar ook om geld te besparen op de energierekening. Door het dak te isoleren voorkom je namelijk dat warmte verdwijnt. Er zijn diverse manieren om dakisolatie aan te brengen, waardoor er altijd een methode is die past bij je woning.

Dakramen

Een dakraam is een raam in het dak, waardoor je extra lichtinval krijgt in de ruimte. Dakramen zijn er in diverse soorten en maten, waardoor je altijd een dakraam kunt vinden dat past bij je woning.

Dakgoten

Een dakgoot is een goot die aan de rand van het dak is bevestigd. De dakgoot zorgt ervoor dat water dat op het dak valt, afgevoerd wordt. Dakgoten zijn er in diverse soorten en maten, waardoor je altijd een dakgoot kunt vinden die past bij je woning.

Premies voor dakwerken

Naast de aanleg van een nieuw dak zijn er ook diverse premies beschikbaar voor dakwerken. Zo is er bijvoorbeeld een premie voor dakisolatie of voor het plaatsen van dakramen. Welke premie je kunt aanvragen is afhankelijk van de soort dakwerken die je laat uitvoeren.