Dakkapel

Dakkapellen worden vaak gebruikt om de hoeveelheid licht en ruimte in een kamer te vergroten, en om de ventilatie te verbeteren. Ze kunnen ook worden gebruikt om een interessant architectonisch element te creëren.

Dakkapellen zijn meestal te vinden op de tweede verdieping van een huis, hoewel ze kunnen worden toegevoegd aan elk niveau. Ze steken meestal uit tegen de helling van dedak, en kan een stoel bij het raam hebben.

Dakkapellen zijn er in veel verschillende vormen en maten, maar het meest voorkomende type is de dakkapel met zadeldak. Dit type heeft een driehoekig dak, met twee schuine zijden die samenkomen bij een nok in het midden. Zadeldakkapellen kunnen verder worden ingedeeld op basis van hun daklijn. Dakkapellen hebben een enkel schuin dak, terwijl dakkapellen met een schilddak twee hellingen aan elke kant hebben die samenkomen bij een nok in het midden.

Dakkapellen kunnen ook worden ingedeeld op basis van hun functie. Sommige dakkapellen, zoals wenkbrauw dakkapellen, zijn puur decoratief en voegen geen extra ruimte toe aan het huis. Andere, zoals schuurdakkapellen zijn uitbouwen van één verdieping die extra ruimte aan het huis toevoegen.

Dakkapellen worden meestal van hout gemaakt, maar ze kunnen ook van baksteen of steen zijn. Het soort materiaal dat wordt gebruikt, hangt af van de stijl van het huis en de voorkeur van de bouwer.

De meeste mensen denken aan dakkapellen als ramen die uitsteken